Stina Andersson

Veterinär, Spec komp i grisens sjukdomar

Mitt namn är Stina. Jag är en av Lundens tre veterinärer som jobbar med gris. Jag får väl erkänna att jag redan som liten hade en dröm om att bli veterinär. Min bana började på lantbrukslinjen på Bollerup, och efter studenten flyttade jag från Skåne till Gotland och jobbade ett antal år med lantbruk och mjölkkor.

Jag gick min veterinärutbildning i Uppsala och tog examen 2018. Under studietiden jobbade jag som slakteriveterinär, en erfarenhet jag har mycket nytta av i mitt jobb idag. Efter en kort period hos Distriktsveterinärerna kände jag att jobbet med förebyggande djurhälsa var långt mycket roligare än akutsjukvård, och det var min ingång till grisarna.

Sedan 2019 är jag en lycklig veterinär i gänget på Lundens. I våras blev jag också färdig med min specialistutbildning spm jag gått i Danmark. Jag har ett utvecklande och spännande jobb där jag hela tiden får lära mig nya saker och träffa fantastiska djurägare och djurskötare som brinner för vår produktion. Som veterinär på gris träffar jag dessutom många fler friska än sjuka djur, och att hålla dem fortsatt friska är nog det bästa med mitt jobb.

Jag älskar mat och matlagning, och detta o kombination med många mil på vägarna gör att jag faktiskt också får träna en del för att orka hålla tempot uppe! På lediga stunder pysslar jag gärna i trädgården hemma i Allerum i Kullabygden, eller vandrar med sambo och hund i någon ny del av landet jag råkat hitta till tack vare jobbet. Njuter en drink i växthuset eller snor ihop en bröllopstårta!  Full fart är rätta vägen framåt!