Bra att veta inför besöket

Inför besöket:

 • Står din häst på medicin, hör av dig innan besöket.
 • Tandbesöket tar ca 45min + 30min för hästen att piggna till i väntboxen. Under tiden har vi gärna lite bettinformation.
 • Hältutredning tar oftast 2h men kan ta längre tid

 

Glöm inte:

 • Hästens pass
 • Ridutrustning (för tandbesök endast bett/träns)
 • Försäkringspapper
 • Tidigare journaler och röntgenbilder (ta med på besök eller skickas till kliniken innan)
 • Svettäcke

 

Efter besöket:

 • Observera karenstider efter behandling
 • Efter att hästen fått lugnande skall den inte äta på 2 timmar efter sista sprutan
 • Dagen efter tandbesöket kan hästen oftast arbetas som vanligt. Vid vargtandsborttaging ska hästen inte ha bett i munnen på ca 10 – 14d
 • Om hästen har fått lugnande tänk på att den skall få tillgång till vatten under resten av dagen
 • Om hästen ledbehandlats rekommenderas boxvila samma dag och dagen efter i sjukhage

 

Så går ett besök till hos oss

När ni kör in på gården finns en stor grusplan till vänster där ni parkerar med er transport/lastbil.
Är ni tidiga eller om det står mer än två transporter på parkeringen är ni välkomna upp till kliniken för att anmäla er.
Annars går det bra att lasta ur hästen och ta med den upp till kliniken direkt.

I väntrummet finns det väntboxar för hästen och fika till ägaren.
Först fylls papper i med hästens uppgifter, om den står på någon medicin eller naturpreparat och skrivs under av ägaren eller betalningsansvarig.

Tandbesöket:

När det är din hästs tur leds den in i undersökningsrummet där Ylva hälsar på er och hästen, ni får berätta om er häst, om ni upplever att den har problem att äta eller om ni upplever problem vid arbete.
Ylva palperar hästens huvud och lyssnar på hjärtat och ger sedan en första spruta med lugnande medicin.

Hästen får sedan stå i lugn och ro för att bli trött i ca 10min. Det lugnande medlet ges direkt i blodet så hästen kommer ganska omgående upplevas som trött och lite vinglig. Det är dock viktigt att låta det lugnande preparatet få komma ut i kroppen och att hästen återfår sin stabilitet och balans innan den fortsatta undersökningen påbörjas.
Initialt ger Ylva en relativt låg dos lugnande, det innebär att det är vanligt att hästen behöver få mer lugnande allteftersom behandlingen fortgår. Vid behov kompletteras det lugnande med smärtstillande och/lokalbedövning.

Vid undersökningen sätts en fodrad huva på hästen för att minska ljudintrycken och en munstege för att kunna öppna munnen.

Först spolas munnen ur då det  är vanligt att hästar har lite foder kvar i munnen.

Efter rengöring tas bilder för att dokumentera varje hästs mun. Därefter påbörjar Ylva den grundliga undersökningen med hjälp av en spegel och fiberoptikljus. Vid behov kompletteras undersökningen med hjälp av  intraoralkamera eller röntgen.

Efter diagnostik, bettypsbedömning bestäms vilken behandling som ska utföras.

Vid behov lackas tänderna med flourlack för att stärka hårdvävnaderna i tänderna.

När behandlingen är avslutad får hästen gå till väntboxen för att vakna till.

När hästen har piggnat till så mungiporna inte är fullt så avslappnade tittar vi på hur det är lämpligt att betsla din häst. Vi anpassar betslingen efter hur individen ser ut i munnen och vilket arbete den ska utföra.

När besöket är betalt och hästen är tillräckligt vaken är det dags för hemgång.

Efter besöket ska hästen inte äta på ca två timmar efter det att den fått den sista sprutan.

Hältutredning:

När det är din hästs tur hälsar Ylva på er och hästen, ni får berätta om er häst, vilka problem ni upplever och eventuella tidigare behandlingar. Om hästen har fått behandling tidigare är det bra att ta med sig tidigare journaler och röntgenbilder eller skicka dem till kliniken inför besöket.
Ylva ser sedan över hästen och palperar överlinje och ben med avseende på anatomiska avvikelser, svullnader, värme, rörlighet mm.

Efter detta är det dax för hästen att visa sig i rörelse. Hästägaren leder hästen rakt fram i skritt och trav på vår nybyggda löpargång. Den är speciellt byggd med avseende på utmärkt ljus och underlag.  Beroende på hästens problem väljer Ylva här att fortsätt rörelseutredningen eller går vidare med andra utredningar.

Vid vidare rörelsekontroll leds hästen ned för nedförsbacken till longervolten. I nedförbacken studerar Ylva hästens rörelser.

På longervolten får hästägaren först visa sin häst i en åttvolt i skritt och sedan i skritt och trav i båda varven. Longervolten har ett mjukt underlag och är inhängnad under tak så det går även att löslongera hästen om så önskas. Sista moment i rörelseutredningen är longering på hårt underlag om förutsättningarna tillåter. Vissa hästar vill Ylva även se på ridbanan i galopp eller under ryttare. Därför är det bra att alltid ta med sig ridutrustning.

Därefter är det oftast tillbaka till löpargången och Ylva utför de böjproven och tester som hon anser nödvändiga för vidare utredning.

När dessa moment är klara diskuterar Ylva med hästägaren vad hon rekommenderar utifrån hästens problem och förutsättningar. I samspråk  med djurägarens går Ylva sedan vidare med ex bilddiagnostik (ex ultraljud och röntgen), vidare utredningar så som bedövningar eller behandlingar.

Besökstiden varierar från allt till 1-2h till en hel dag beroende på hur komplicerat problemet är. Återbesöket är oftast kortare än första besöket.

Avbokning/ombokning görs via telefon eller mejl.
Vänligen avboka/omboka senast 24 h före bokad tid.
Ej avbokad/ombokad tid debiteras.